Educatie & Welzijn
EDUWEL

Essentiële oliën

Over de hele wereld vind je een grote verscheidenheid aan planten in verschillende formaten, kleuren en met verschillende geuren. In elk van deze planten zitten bestanddelen, die met het blote oog meestal niet zijn waar te nemen. Maar je kunt ze meestal wel ruiken. Zij zitten verstopt in de zaden, schors, stelen, wortels, schillen, bloemen, bladeren en andere delen van planten. Deze aromatische bestanddelen, zijn zeer geconcentreerd en krachtig. Wij noemen dit essentiële olie. Met andere woorden: een zeer geconcentreerde extract uit planten.

Een essentiële olie bestaat uit verschillende natuurlijke chemische bestanddelen. De puurheid en de therapeutische waarde van de chemische bestanddelen worden door een aantal variabelen beïnvloed. Het deel van de plant waar de oliën worden geproduceerd, de toestand van de grond, mest, de geografische regio, het klimaat, de hoogte, het oogstseizoen en de methode van destilleren. Al deze factoren zijn van invloed op de werking en de kracht van de olie. Naast de voordelen voor de planten en het feit dat ze heerlijk ruiken voor mensen, zijn essentiële oliën al heel lang in gebruik bij de mens. Oude beschavingen zoals bijvoorbeeld de Egyptenaren gebruikten essentiële oliën ook al. 

Hoe worden essentiële oliën geproduceerd

Heb je wel eens gekeken naar de schil van bijvoorbeeld een sinaasappel of een citroen? Als je de schil samen knijpt, dan zie je kleine bolletjes de lucht inschieten. Dit zijn de essentiële oliën in de schil van een citrusvrucht. Via een koude persing worden oliën gewonnen uit citrusvruchten.

Andere essentiële oliën worden via een stoom distillatie proces gewonnen. De bladeren, bloemen, zaden, pitten etc. worden verzameld in een extractiekamer. Via een andere kamer wordt water verhit. De stoom die daardoor ontstaat wordt naar de extractiekamer geblazen onder het plantmateriaal. De stoom die opstijgt neemt de oliën mee naar boven. De stoom en de olie worden opgevangen en geleid naar een andere kamer en vervolgens worden zij daar van elkaar gescheiden. Water en olie mengen zich immers niet.

Hoe gebruik je essentiële oliën 

Essentiële oliën kun je gebruiken voor een groot aantal emotionele en lichamelijke wellness-toepassingen. Ze kunnen elk apart (enkelvoudig) worden gebruik of in een complexe formule (samenstelling) middels een van de volgende drie methoden: Aromatisch, Op de huid en Inwendig.

Op de flesjes essentiële oliën staat altijd duidelijk aangegeven, hoe je de essentiële olie kunt toepassen (Aromatisch, Topisch of Inwendig). Lees het etiket zorgvuldig en let altijd goed op, dat je 100% natuurlijke essentiële oliën gebruikt.

Mijn voorkeur gaat uit naar de essentiële oliën van DoTERRA. Deze zijn 100% natuurlijk en ondergaan een uitgebreide testprocedure waardoor de essentiële oliën constant in hun therapeutische waarde zijn. De tweede reden waarom ik de oliën van DoTERRA gebruik is omdat DoTERRA aan Co Impact sourcing doet. Plantmateriaal wat nodig is om essentiële oliën te produceren is meestal afkomstig uit een ontwikkelingsland. DoTERRA investeert in deze landen door banen te creëren en samenwerkingsverbanden aan te gaan met de lokale bevolking voor de lange termijn.

Essentiële oliën zijn niet bedoeld om in de ogen, neus of oren te doen. Een aantal oliën zoals bijvoorbeeld oregano of cassia, kunnen ongemakken met zich meebrengen, vooral bij kinderen of bij mensen met een gevoelige huid. Gebruik in die gevallen dan een natuurlijke basisolie zoals bijvoorbeeld kokos olie om de olie te verdunnen. Wanneer een olie te sterk voor je is, niet afspoelen of vegen met water. Gebruik kokosolie om te verdunnen.

Een handig boek om je te onderwijzen bij het gebruik van essentiële oliën is het boek 'Modern Essentials'. Hier staan verschillende oliën in (enkelvoudig en samengesteld) beschreven op samenstelling en toepasbaarheid. Ook staan er verschillende kwalen in omschreven en daarbij de essentiële oliën welke je zou kunnen toepassen voor ondersteuning. 

Voor meer informatie over doTERRA klik hier.

Disclaimer klik hier.